onsdag 4. mars 2009

Introduksjon og teorier om de tektoniske platene


Det vi vet er at tektoniske plater er platene som jordskorpen er bygget opp av. Det finnes åtte store og flere små plater på jordoverflaten. Når de beveger seg, og når de treffer hverandre så kan det dannes jordskjelv. Det finnes diverse teorier om platenes opprinnelse.

En teori er kontinentaldrift som omhandler den langsomme driften av kontinenter. Teorien ble utarbeidet på 1960-tallet, men teorien dukket først opp rundt 1912. I 1912 lanserte den tyske geofysikeren Alfred Wegener teorien om kontinentaldrift. Denne teorien gikk ut på at alle kontinentene en gang hadde vært samlet i ett enormt kontinent, Pangea, og ifølge Wegener sprakk dette området opp for 200 millioner år siden, slik at kontinentene drev fra hverandre.

Kontinentalplater er kontinenter og tørt land.
Oceanplater er havbunnsplater.

Hvis to kontinentalplater treffer hverandre dannes det fjell.
Hvis en kontinentalplate treffer en oceanplate vil oceanplaten bli presset under kontinentalplaten på grunn av egenvekt og oppbygning. Den nedadgående platen vil etter hvert bli presset så dypt ned at smelting begynner. Smeltet materiale stiger til overflaten, og danner en vulkansk bue i innlandet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar