torsdag 5. mars 2009

Opprinnelsen til teorien om platetektonikk


Ordet platetektonikk stammer fra det greske ordet ”tekton” som betyr ”bygger”. Platetektonikk er vitenskapen om jordskorpens bevegelse. Skorpen består i hovedsak av 14 litosfæriske plater som alle er i konstant bevegelse. Grensen mellom platene kalles plategrenser. Denne teorien er i dag en av grunnsteinene innenfor nåtidens geologiske forståelse. En av de spennende tingene rundt denne teorien er hvor ung den er.

Det er faktisk sånn at for ikke mer enn 60 år siden så hadde forskere store problemer med å forklare fenomener i naturen som vi i dag ser på som en selvfølge. Geologer gav gode beskrivelser av hva som hadde skjedd med stein og berglag, men manglet noen klar forståelse av hvorfor. Den tyske meteorologen Alfred Wegener hadde allerede som ung lagt merke til at Afrika og Sør-Amerika ser ut til å passe sammen som et puslespill og det var han ikke alene om, men han valgte og ta dette videre. Han mente at alle kontinentene passet sammen i et puslespill og at de en gang har dannet et superkontinent kalt Pangaea. Han holdt et foredrag på dette i 1912, men teoriene ble ikke anerkjent før i 1960 Under denne perioden har forskere funnet ut mer om temaer som polvandring, havbunnstopografi og marine sedimenter, men det var først etter marine magnetisk anomalier ble oppdaget at man fikk empirisk data for å påvise havbunnsspredning. I 1968 hadde forskningen rundt havbunnsspredningen ført til platetektonikk.

Tiltross for at teorien om platetektonikk nå er akseptert så var den veldig kontroversiell til å begynne med og det er fortsatt forskere som tviler på den. Karsten M. Storetvedt ved universitetet i Bergen er en av tvilerne.

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Platetektonikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar