torsdag 5. mars 2009

Alfred Wegner


Var en tysk metronom/astronom som først kom med kontinentaldriftsteorien. Teorien ble for første gang presentert i 1912 og senere utgitt i utvidet versjon i boken The Origin of Continents and Oceans. Wegners kontinentaldriftsteori bygget på likhetene mellom kystlinjene vest i Afrika og Øst i Sør-Amerika. De passet sammen som i et puslespill. Wegner var ikke den første til å legge merke til dette, men han tok dette videre og så en sammenheng mellom alle kontinentene og han mente at en gang var alle kontinentene samlet. Han kalte dette samlede kontinentet Pangea, Alljorden.


Teorien går ut på at alle kontinentene en gang var samlet som et stort kontinent. Kontinentalplater er det jordens overflate er bygget opp av og man skiller mellom de platene som er kontinentene og tørt land og de som danner havets bunn: Oceanplater. Wegner mente at en gang for omtrent 200 millioner siden slo det sprekker i denne store kontinentalplaten(Pangea) og at disse delene drev sakte fra hverandre og dannet verden slik vi kjenner den i dag. Det var mange ting som støttet denne teorien som likheter mellom bergarter i Sør-Amerika og Afrika. Like fossilfunn av dyr og planter er også funnet.

Teorien til Wegner fikk møte sterk motstand når den først ble publisert og fikk ingen anerkjennelse før mange år etter hans død. Først og fremst kritiske fordi han ikke var en utdannet geolog. Det manglet gode beviser på hvorfor hele kontinenter skulle flytte seg og det var utenkelig å tro at man skulle finne svar på den store ideen til Wegner.

Ikke før rundt 1960 ble teoriene hans anerkjent. Under denne perioden hadde forskere funnet ut mer om temaer som polvandring, havbunnsopografi og marine sedimenter, men det var først etter marine magnetisk anomalier ble oppdaget og at man fikk påvist havbunnspredning. Dette gjorde at Wegners teorier om kontinentaldrift ble aktuelle igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar