fredag 6. mars 2009

Pangea (all jord) superkontinentet

Pangea er altså som overskriften hinter til gresk for ”all jord”. Det kommer av ordene pan (all) og gaia (jord). Pangea er et superkontinent som skal ha inneholdt mesteparten av kontinentene vi har i dag. Navnet Pangea ble først brukt av Alfred Wegener i 1920 i boka The Origin of Continents and Oceans. Superkontinentet Pangea eksisterte trolig under Paleozoikum (jordens oldtid) og Mesozoikum (jordens mellomalder) eraene. Trolig bevis på Pangea sin eksistens er geologiske likheter på østkysten til Sør-Amerika og vestkysten til Afrika. Det er også funnet rester av de samme dyrene i disse områdene som tyder på at de områdene en gang hang sammen.

Kontinentenes geologiske historie antas foreløpig å være som følgende. Pangea, som lå langt sør da vår tids store kullforekomster ble dannet i tropene, begynte å sprekke opp i permtiden, samtidig som deler beveget seg nordover.

I juratiden begynte Sør-Amerika å drive vekk fra Afrika.

I kritt-tiden løste India, Australia og Antarktika seg ut fra østsiden av det nåværende Afrika.

I begynnelsen av tertiærtiden åpnet Nord-Atlanteren seg, idet Nord-Amerika drev bort fra Vest-Europa og Grønland drev bort fra Norge, og samtidig skilte Australia og Antarktika lag. Rødehavet åpnet seg for 30 mill. år siden, og Island begynte å vokse "over skrevs" på den midtatlantiske ryggen for 20 mill. år siden. Nord-Amerika og Europa fjerner seg fremdeles fra hverandre, slik at Atlanterhavet stadig blir bredere, ca. 2 cm i året. Rødehavet tolkes som et begynnende verdenshav.

Pangea oppstod ved en sammenføyning av et nordlig superkontinent, Laurasia, og et sørlig, Gondwanaland. Pangea var omgitt av urhavet Panthalassa. Kontinentene slik vi kjenner dem i dag oppstod ved fragmenteringen av Pangea, som begynte i Jura. Navnet Pangea ble først brukt av Alfred Wegener.

Kilder:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pangaea

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar